Home Nieuws en actualiteiten Werken als hbo-Verpleegkundige in de Gerontologie en Geriatrie

Werken als hbo-Verpleegkundige in de Gerontologie en Geriatrie

Collega aan het woord 24 februari 2022

Als collega hbo verpleegkundige ben jij een belangrijke spil in de ouderenzorg. Wij zijn iedere dag trots op onze collega’s die hun steentje bijdragen aan het welzijn van anderen. Maar wat doet een hbo VGG nou eigenlijk? In dit blog neemt Joyce de Vreede (hbo verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie), werkend via onze vestiging in Apeldoorn, je een dag mee tijdens haar werkzaamheden. Wil jij ook graag werken in de zorg? Bekijk dan hier onze zorg-vacatures.

Het is 05.15 uur in de ochtend als bij Joyce de wekker gaat. Het dagelijkse ochtendritueel begint: douchen, aankleden, broodtrommels voor de kinderen klaar maken, lunch en ontbijt klaar maken voor zichzelf. “Het blijft vroeg, maar als echt ochtendmens is het heerlijke de dag vroeg te starten”. Om 06.15 uur stapt ze in de auto naar Zevenaar waar ze werkzaam is als afdelingsverpleegkundige.

Het is 6.50 uur als Joyce de afdeling op stapt, waar ze haar dienst begint met een cappuccino. Bij de overdracht van de nachtdienst komt naar voren dat een van de bewoners problemen heeft met de katheter, deze is gespoeld. Met de vraag of Joyce daar in haar dienst naar wil kijken. Ook staat er nog een aantal wondcontroles op de agenda. Nadat hier met de collega’s afspraken over gemaakt zijn gaat Joyce de unit op en start ze met het verzorgen van de bewoners. Een unit bestaat uit 8 bewoners en de afdeling kent 3 units.

Tegen 10.30 uur zijn alle bewoners uit bed, de wond-controles gedaan en is er een door een collega een nieuwe katheter geplaatst bij een bewoonster die klaagde over buikpijn. Joyce heeft de collega vanwege het werken-leren afgetoetst. Hierna gaat Joyce van de werkvloer af om bezig te gaan met afdelingsoverstijgende taken. Er is een bewoner gevallen met letsel waar een PRISMA analyse voor geschreven moet worden. De wond-plannen moeten worden aangepast met de bijbehorende rapportages van de wondcontroles.

Om 13.00 uur vertrekt Joyce richting BVNG kantoor Apeldoorn. Daar heeft ze begeleidingsgesprekken met twee collega’s die via BVNG een opleiding volgen tot verpleegkundige. Onderweg belt Joyce nog met een potentiële nieuwe collega voor de vestiging in Hoorn en vertelt ze enthousiast over haar vak. “Naar kantoor gaan vind ik altijd zo gezellig. Dit is voor mij echt thuis komen, we drinken een kopje thee of koffie (vaak met een eigen gebakken lekkernij van mij) en bespreken dan even hoe het gaat.”

De leerlingen komen binnen en in de groep wordt een gezamenlijke casuïstiek of probleem besproken. In deze setting kunnen de leerlingen van en met elkaar leren in een veilig klimaat. Ook stemmen zij individueel met Joyce af hoe het leren en werken gaat en waar zij in hun leerproces staan. Onderweg naar huis belt Joyce nog even met de Vakgebiedmanager Zorg Miriam van der Zijl over interessante onderwerpen voor BVNG Colleges en spreekt ze nog gauw de leerlingen door. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het werken in de zorg? Neem contact met ons op.