Home Nieuws en actualiteiten Terugblik BVNG College ‘Serious Game’: één uur in de bijstand

Terugblik BVNG College ‘Serious Game’: één uur in de bijstand

BVNG Academy 11 oktober 2022

Per vakgebied organiseert BVNG vier keer per jaar colleges voor haar professionals. In september vond het BVNG College van het Sociaal Domein – Participatie plaats. Vakgebiedmanager Elanda de Wit organiseerde samen met Optimalistic in samenwerking met Divosa en Simpel Switchen een ‘Serious Game’ over hoe het is om te leven in de bijstand en het huishoudboekje sluitend te houden. 
 
Stel je eens voor… je bent gelukkig getrouwd en hebt twee kinderen van 8 en 6 jaar. Één van jullie heeft een eigen onderneming. De ander neemt de zorg voor de twee kinderen op zich, doet de administratie van het bedrijf én zorgt voor een zieke moeder als mantelzorger. Je oudste kind heeft door ADHD en autisme iets meer aandacht nodig. Jullie wonen in een huurhuis in de vrije sector en hebben abonnementen voor de krant, streamingsdiensten en sportclubs voor jezelf en voor de kinderen. Jullie kunnen het financieel redden en aan het eind van de maand blijft er een klein bedrag over wat jullie sparen. Het goed en het leven lacht jullie toe. 
 
Dan wordt je partner en tevens hoofdverdiener ziek. Deze ziekte blijkt van langere duur en de herstelperiode is veel langer dan gepland. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is er niet, omdat deze niet te betalen is. En dan gaat het ineens snel. Doordat je niet kunt werken, komt er ook geen geld binnen. De huur is niet meer te betalen en er moet gauw flink worden gestreept in de uitgaven. Binnen een paar maanden stapelen de schulden zich op en proberen jullie de eindjes aan elkaar te knopen. De paniek slaat toe. Na een lange beslisperiode is dan eindelijk een participatiewet uitkering (bijstandsuitkering) toegekend door jullie gemeente.  
 
Één van jullie gaat werken en verdient iets bij. Deze inkomsten worden echter verrekend met jullie uitkering, waardoor jullie niet meer inkomsten hebben per maand. Op de uitbetalingsdag wordt er plots geen uitkering gestort. Er is direct stress, want jullie hebben geen geld om de rekeningen te betalen. Je belt met de gemeente, maar de persoon die je aan de telefoon krijgt kan je niet verder helpen. Dit dossier ligt bij haar collega en ze kan je niet doorverbinden. Er wordt een terugbelverzoek geplaatst en binnen 72 uur word je teruggebeld. Maar dit is eigenlijk te laat. Je moet namelijk je rekeningen vandaag betalen. Uiteindelijk word je teruggebeld en word je verteld dat jullie uitkering is geblokkeerd omdat jullie je inkomsten niet hebben doorgegeven. Na het invullen van een formulier, ontvangen jullie de volgende dag alsnog de uitkering. Deze is meteen op aan het inhalen van betalingsachterstanden en jullie hoge huur. Jullie hebben nog een hele maand te gaan voordat de uitkering weer wordt gestort.  
 
Deze casus is gebaseerd op tientallen gesprekken met bijstandsontvangers vanuit verschillende gemeenten in het land. In deze training werden professionals meegenomen in de benarde situatie waarin een gezin in korte tijd terecht kan komen. De training maakte uitvoerders bewust van de hindernissen en hobbels waar een inwoner tegen aan loopt, hoe ze het ervoeren om financiële keuzes te maken en hoe beperkt de mogelijkheden zijn om dit te doen zonder in de schulden te komen. ‘Van de regen in de drup, verbazingwekkend hoe snel het kan gaan’, aldus een deelnemer. Daarnaast gaven de deelnemers aan dat zelfs met kennis van de wet- en regelgeving het op een gegeven niet meer is op te lossen. ‘Dit heeft mij de ogen geopend’, gaf een professional aan.   
 
Al met al een college wat veel stof deed opwaaien om over na te denken. Bij BVNG besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van onze professionals. Zo zorgen we ook dat zij up-to-date blijven over de ontwikkelingen binnen hub vakgebied. Ben jij ook nieuwsgierig naar alle mogelijkheden binnen BVNG?