Home Nieuws en actualiteiten Detacheren vs. Uitzenden: de vooroordelen, de misverstanden en het verschil tussen beiden 

Detacheren vs. Uitzenden: de vooroordelen, de misverstanden en het verschil tussen beiden 

BVNG Nieuws 13 juli 2022

‘Ik krijg zeker alleen losse diensten’, ‘je hebt geen zekerheid als gedetacheerde’ of ‘ik wil me graag verder ontwikkelen in mijn loopbaan’ horen we vaak voorbijkomen als het over detacheren gaat. De begrippen detacheren en uitzenden worden nogal eens door elkaar gehaald. Zonde, want detacheren en uitzenden verschillen wel degelijk van elkaar. Hoe dit ook alweer zit, leggen we kort uit.  

1. Contractvorm (vast contract vs. uitzendcontract) 

Als je wordt gedetacheerd, is het detacheringsbureau jouw werkgever. Je hebt een (vast) contract met duidelijke afspraken zoals uren en opzegtermijn. Deze afspraken maak je met het detacheringsbureau. Het detacheringsbureau heeft als taak om voor jou in haar netwerk te zoeken naar passende opdrachten. Hierbij wordt gekeken naar jouw loopbaanwensen en -kansen. Mocht het voorkomen dat er even geen opdracht voor je is, dan krijg je gewoon je salaris doorbetaald. Je bent namelijk in dienst bij de detacheringsorganisatie en hebt daardoor meer zekerheid. 

Voor een uitzendkracht is dit anders. Je werkt op opdrachtbasis met een uitzendcontract. De uitzendorganisatie dient als bemiddelaar tussen de uitzendkracht en de opdrachtgever. Je krijgt enkel de uren uitbetaald die je werkt. Wanneer je opdracht stopt, stopt ook het uitzendcontract. Dit betekent dat als je geen opdracht hebt, je ook geen salaris ontvangt.  

2. Type opdrachten (specialisten vs. allrounders) 

Als gedetacheerde beschik je over specifieke vakkennis die nodig is om in het Sociaal Domein, Zorg of de Fysieke Leefomgeving mee te draaien. Denk aan kennis over de participatiewet, ouderenzorg of openbare orde en veiligheid. De opdrachtgever vraagt of je de organisatie wil ondersteunen met jouw vakkennis en ervaring. Het detacheringsbureau begeleid je in het up-to-date houden van deze vakkennis en ondersteunt je in je verdere professionele ontwikkeling. Zo groeien jullie samen verder.  

Als uitzendkracht help je een opdrachtgever om een klus te klaren. Voor deze werkzaamheden heb je (soms) helemaal geen specifieke vakkennis nodig. Het kan voordelig zijn als je bekend bent met de werkzaamheden die er liggen omdat je daar al eens eerder mee gewerkt hebt. Als uitzendkracht volg je geen opleidingen en word je niet persoonlijk begeleid in je loopbaan.  

3. Duurzaamheid (langetermijn- vs. korttermijnarbeidsrelatie) 

Een detacheringscontract ga je aan voor een langere tijd. Het detacheringsbureau wil in jou investeren en samen met jou verder groeien. Dit kan door persoonlijke begeleiding, coaching, ondersteuning of bijvoorbeeld het volgen van een (vakspecifieke) opleiding.  

Als uitzendkracht heb je een korte arbeidsrelatie met het uitzendbureau. Het is een zakelijke overeenkomst dat een kortetermijnoplossing biedt. Het is niet het doel van het uitzendbureau om een langdurige samenwerking aan te gaan.   

Detacheren biedt dus zekerheid, flexibiliteit en mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in jouw vakgebied. Daarnaast geeft het je de kans om een kijkje te nemen in verschillende keukens, bij een tal van opdrachtgevers. Nieuwsgierig geworden of detacheren iets voor jou is? Of heb je vragen? Onze recruiters vertellen je graag meer!