Home Nieuws en actualiteiten Wat is een recruiter

Wat is een Recruiter

Blog 13 november 2023

Een recruiter is verantwoordelijk voor de werving en selectie én voor de binding en behoud van professionals binnen zijn of haar specialisme of vakgebied. Als recruiter ben jij het gezicht en eerste contactpersoon van je eigen groep professionals. Eigenlijk doet de functietitel recruiter tekort aan wat je allemaal doet in deze rol.

Naast dat je actief zoekt naar geschikte kandidaten voor onze opdrachtgevers (gemeenten en zorginstellingen), ben je als recruiter ook gesprekspartner van jouw pool professionals. Je onderhoudt contact met ze en steunt ze waar mogelijk. Dat kan zowel over werkgerelateerde zaken gaan als soms ook over privé aangelegenheden. Dus naast je commerciële functie ben je eigenlijk ook talentpoolmanager of peoplemanager. En dat maakt het werken als recruiter bij BVNG extra leuk en uitdagend, maar ook zeker een rol met veel verantwoordelijkheid.

Wat doet een Recruiter

Een recruiter heeft een commerciële functie in de zin van werving en selectie van kandidaten. Daarnaast ben je een echte peoplemanager. Je bouwt connecties met mensen van verschillende achtergronden en ervaringen. Je voert boeiende gesprekken over hun ambities, hun carrièrepad en hun drijfveren. Jij bent de brug die hen verbindt met kansen die bij hun vaardigheden passen. Je haalt het beste uit je professionals door ze de aandacht te geven die ze nodig hebben en verdienen. Daar hebben onze professionals én onze opdrachtgevers uiteindelijk het meest aan. En dat is wat je rol als recruiter of talentmanager ook extra mooi maakt om te mogen vervullen.

Het allermooiste van het vakgebied recruitment is dat je eigenlijk mensen, dus ambassadeurs en professionals, weer laat geloven in hun eigen kunnen, in hun eigen groei. En dat ze ook weer in staat worden gesteld en de durf hebben om een stap te maken waarvan ze zelf misschien nooit gedacht hadden, dat ze die durfden te maken.

Wat is een recruiter
Joost van Drunen – Recruiter Fysieke Leefomgeving

Wat verdient een Recruiter

Het salaris van een recruiter is doorgaans afhankelijk van je kennis- en ervaring in een soortgelijke rol én de organisatie of branche waarin jij aan de slag gaat. Bij BVNG bieden wij een bruto maandsalaris tot maximaal € 4100,- met een aantrekkelijke provisieregeling. Je inkomsten zijn dus deels vast en deels variabel en zodoende van te voren niet precies vast te stellen.

Waarom Recruiter worden

Wat het werken in deze functie zo leuk maakt is dat je zowel je commerciële vaardigheden als je softskills enorm kunt ontwikkelen. Dit zal de rest van je carrière een groot voordeel bieden. Misschien ga jij wel je allereerste vacature opstellen, of je herhaalt succesformules die jij eerder hebt opgedaan in een soortgelijke functie. Je gaat testen met verschillende vacatures om te leren wat het beste aansluit bij jouw doelgroep. Hierbij maak je gebruik van feiten, mensenkennis en psychologische basisprincipes. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de zeven beïnvloedingsprincipes van Cialdini. Zo leer je wat jouw doelgroep aanspreekt en hoe je sterke teksten schrijft, die aansluiten bij de persona.

En daarin sta je natuurlijk niet alleen. Je werkt samen met een team van recruiters plus toegang tot alle interne kennis. Zo kun jij als recruiter bij BVNG groeien in je sales- en in je people skills. Want behoud van professionals is minstens zo belangrijk als werving en selectie. Bij BVNG ben je als professional geen nummer. als recruiter geef je hen de aandacht die ze nodig hebben en verdienen om ook verder te groeien in hun loopbaan of carrière.