Home Nieuws en actualiteiten APV’er Letitia over bijzondere wetten en werken bij BVNG

APV’er Letitia over bijzondere wetten en werken bij BVNG

Collega aan het woord 1 juni 2022

Onze professionals binnen de Fysieke Leefomgeving houden zich bezig met veelzijdige opdrachten binnen gemeenten en overheidsinstellingen. Zo ook collega Letitia de Vries. Zij is als Vergunningverlener APV aan de slag voor de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en houdt zich bezig met bijzondere wetten. Wat is de APV en wat zijn bijzondere wetten? Hoe ziet een dag uit het leven van een APV’er er uit? APV staat voor Algemene Plaatselijke Verordening. Iedere gemeente heeft zo’n verordening waarin tal van zaken zijn geregeld. Bij BVNG werken collega’s die zich met deze onderwerpen bezig houden binnen de Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving of Openbare Orde & Veiligheid. In dit blog neemt Letitia je een dag mee tijdens haar werkzaamheden. 

Wil jij ook afwisselende opdrachten binnen de Fysieke Leefomgeving, waar jouw ontwikkeling hoog in het vaandel staat? Bekijk dan hier onze vacatures binnen de Fysieke Leefomgeving. Wij hebben veelzijdige opdrachten voor starters en professionals met jarenlange ervaring.

In 2018 werkte Letitia bijna drie jaar als notarieel medewerker ondernemingsrecht en wilde ze graag de stap zetten naar een ander werkveld. Ze wilde iets anders doen, waarin ze haar sterke punten goed kwijt kon en wat meer tastbaar was. 

“Ik herinnerde me mijn stage bij een gemeente nog en ben me vanaf dat moment gaan oriënteren op gemeenteland. Ik kwam uit bij BVNG en na een paar goede gesprekken hebben ze mij gematched met de juiste opdrachtgever. Het voordeel van werken op detacheringsbasis is dat je een kijkje kunt nemen in verschillende ‘keukens’. De ene keer heb ik een langere opdracht en dan eens een kortere. Er zijn ook vaak verschillende soorten opdrachten. Je doet gauw veel ervaring op en komt erachter wat wel of niet bij je past. BVNG levert hierin maatwerk en denkt met je mee. Binnen de Fysieke Leefomgeving passen de APV en bijzondere wetten het beste bij mij.”

Een bijzondere wet is bijvoorbeeld de Alcoholwet. “Deze tak van de Fysieke Leefomgeving past bij mij omdat het leeft en zichtbaar is in de omgeving. Denk aan evenementen, markten, standplaatsen, collectes en horeca. Je kunt zelf een evenement bezoeken, of naar een markt gaan. Iedereen heeft wel eens iemand met een collectebus aan de deur of gaat wel eens een hapje of drankje doen in een café of restaurant. Het is heel gaaf binnen deze onderdelen zelf een steentje bij te dragen. Bijvoorbeeld door het beoordelen van aanvragen en het verlenen van vergunningen voor een muziekevenement of een nieuwe horecazaak.”

Het voordeel van werken op detacheringsbasis is dat je een kijkje kunt nemen in verschillende ‘keukens’. Je doet veel ervaring op en komt erachter wat wel of niet bij je past. BVNG levert hierin maatwerk en denkt met je mee.

Dat er heel wat bij komt kijken voordat je als bezoeker rond kan lopen op een groot evenement of gaat eten in een nieuw restaurant, is Letitia in haar functie als vergunningverlener duidelijk geworden. De diversiteit aan onderwerpen en verschillende zaken maakt dat elke dag voor haar anders is. 

“De ene dag heb ik meer leeswerk en zit ik meer achter de computer om vergunningen te verlenen. De andere dag ben ik in gesprek met horecaondernemers, organisatoren van een evenement of met de politie en de brandweer. Regelmatig ga ik ook naar een evenemententerrein, om met collega’s te bekijken of de organisatie voldoet aan alle voorwaarden.”

Inmiddels heeft Letitia een marktverordening geschreven voor een gemeente en een beleid rondom reclameborden en ligplaatsen voor boten. Voor een andere gemeente is ze als horeca vergunningverlener aan de slag geweest met het beoordelen en verlenen van Alcoholwetvergunningen. Op dit moment werkt ze met heel veel plezier als vergunningverlener evenementen. 

“Als jij, net als ik, houdt van afwisselend werk, regelgeving graag goed uitpluist en klantgericht bent, dan ben je binnen de APV en bijzondere wetten al een heel eind op weg. Als je bovendien nog wilt bijdragen aan een levendige, leuke en veilige leefomgeving, dan passen de APV en bijzondere wetten helemaal goed bij jou. Ik heb in ieder geval nooit spijt gehad van mijn overstap naar dit werkveld via BVNG en hoop nog vele jaren dit leuke werk te mogen doen!”