Home Nieuws en actualiteiten Werken als Verzorgende IG Ouderenzorg op Ameland

Werken als Verzorgende IG Ouderenzorg op Ameland

Collega aan het woord 25 maart 2022

Wij zijn iedere dag trots op onze collega’s die hun steentje bijdragen aan het welzijn van anderen. Zo ook op onze collega Marleen de Bruin. Zij werkt sinds februari weer op Ameland. Drie jaar geleden heeft ze ook al een aantal maanden voor De Stelp gewerkt op het waddeneiland. Wil jij ook graag werken in de zorg? Bekijk dan hier onze zorg-vacatures.

“Als ik de boot op stap richting Ameland waan ik mij op vakantie. Nu het mooie weer eraan komt is het elke keer weer een cadeautje dat ik op zo’n prachtige plek mag werken. Het kost even wat meer reistijd dan normaal, helemaal als er bijna geen water staat, maar ik maak er iedere keer op mijn manier weer een uitje van. Wanneer ik aankom bij De Stelp word ik vriendelijk begroet door dorpsbewoners, collega’s en bewoners. Iedereen kent elkaar en dat maakt het hier erg gezellig.”

Marleen woont, zoals ze zelf gekscherend beschrijft ‘tussen de oudjes’ als ze op het eiland is. Ze heeft een gestoffeerd, soortgelijk appartement op dezelfde gang, inclusief hoog-laagbed.

“Inwerken was niet meer echt nodig. Ik kende de organisatie immers al. Ik kon mijn weg nog goed vinden en verder was er niet veel veranderd. Wel zijn er een aantal collega’s met pensioen gegaan en is er nieuwe aanwas bij gekomen. Bewoners die er al wat langer zaten, herkenden mij nog goed.”

Marleen merkt wel degelijk verschil met het werken ‘aan de wal’. Iedereen kent elkaar en dat betekent ook dat je collega, je buurvrouw of sportmaatje kan zijn, en je cliënt je oom, je oude huisarts of je schoonmoeder. Zelf moest Marleen daar wel erg aan wennen.

“Natuurlijk gebeurt het wel eens dat je iemand verzorgt die je via-via kent, maar op de eilanden kent iedereen elkaar. Dit heeft natuurlijk iets moois, huiselijks en persoonlijks, maar soms loop ik ook tegen de andere kant van dit verhaal aan. Bij nieuw personeel wordt er vanuit gegaan dat ook zij de bewoners door en door kennen. En dat is natuurlijk niet altijd het geval. Natuurlijk hoop ik altijd zorg te verlenen zoals ik dat bij mijn eigen opa en oma zou willen zien. Maar mijn professionele ik, vertelt mij dat het soms ook goed is om te doen wat de cliënt wil en aangeeft. Niet wat jij denkt dat goed is. Hierdoor kijk ik soms anders tegen dingen aan dan mijn collega’s die hier al veel langer werken, maar zo leren we wel continu van elkaar! Zorgen wordt leuker wanneer je de huiselijkheid, warmte en persoonlijkheid kan verweven met je werk.”

Na haar dienst loopt Marleen vaak nog even lekker over het strand. Het werkt ebt dan even weg en haar vakantiegevoel komt weer helemaal terug. Het fijne van een aantal op een compleet andere plek werken is voor Marleen het thuiskomen. “Ik ben dan écht even vrij, omdat ik letterlijk fysiek ver weg ben van mijn werk. En vooral weer dichtbij mijn lieve vriend en mijn eigen bed.”

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het werken in de zorg? Neem contact met ons op.