Home Nieuws en actualiteiten Manuele Spape: Locatiemanager Vluchtelingenopvang 

Manuele Spape: Locatiemanager Vluchtelingenopvang 

Collega aan het woord 30 augustus 2022

Onze collega Manuele Spape is sinds afgelopen juli in dienst gekomen bij BVNG. Binnen het Sociaal Domein werkt zij in het vakgebied Beleid & advies. Manuele is gedetacheerd bij de gemeente Zevenaar, als Locatiemanager Vluchtelingenopvanglocatie. Zij nam ons mee in hoe haar werk er daar uit ziet.  
 
In het oude parochiehuis in Pannerden wonen sinds begin juli elf vluchtelingen uit Oekraïne. Allemaal vrouwen met hun kinderen. De sfeer in het huis is ontspannen en gemoedelijk. De bewoners hebben elk hun eigen kamer. Samen maken ze afspraken over hoe huishoudelijke taken en hoe ze de gemeenschappelijke ruimtes schoonhouden. Bij het huis hoort een grote, sfeervolle tuin met grote, oude bomen en er wordt een klein moestuintje onderhouden. 
 
Het huis is door vrijwilligers uit het dorp bewoonbaar gemaakt en wordt de door gemeente Zevenaar gehuurd van de eigenaar. De dorpsbewoners hebben het huis opgeknapt, schoongemaakt en gemeubileerd. Begin juli kwamen de eerste bewoners naar Pannerden. Manuela vertelt dat het in het begin voornamelijk ging over het regelen van praktische zaken. Zo hebben alle bewoners een Nederlands Burgerservicenummer ontvangen en ontvangen zij leefgeld vanuit de gemeente. Ook wordt besproken welke medische hulp nodig is.  
 
“Praten doen we in het Engels, maar niet alle bewoners spreken even goed Engels. We gebruiken veel handen-en-voeten of Google Translate tijdens een gesprek. Soms, als je goed luistert herken je woorden uit elkaars taal, heel bijzonder”, zo vertelt Manuela over haar manier van communiceren met de bewoners. Ze is de steun en toeverlaat voor de bewoners en helpt hen daar waar het kan, zoals bij het regelen van fietsen en waar je moet zijn voor winkels of drogisterijen.  
 
Manuela heeft ook samen met de bewoners gekeken naar werk en studie. Binnenkort starten de bewoners met werken. De kinderen gaan naar school of studeren. Ook leren de bewoners de Nederlands taal en komt er een Nederlandse Tweede Taal docent twee dagdelen per week samen met hen de taal oefenen.  
 
Het loopt goed op de locatie in Pannerden. Zo goed, dat Manuela zich nu gaat focussen op de opening van een tweede opvanglocatie binnen de gemeente komende maand. Op deze locatie zullen 150 mensen worden opgevangen. Vergeleken met het kleinschalige van deze locatie een nieuwe uitdaging waar Manuela haar hand niet voor omdraait.  
 
Ben je benieuwd wat voor functies en opdrachten onder Beleid & advies er nog meer zijn binnen BVNG? Bekijk dan onze vacatures.