Home Nieuws en actualiteiten Hoe houden we de MRA bereikbaar?

Hoe houden we de MRA bereikbaar?

Fysieke Leefomgeving 1 december 2022

Dat was het thema van het Metropoolregio Amsterdam (MRA) Smart Mobility Congres dat dinsdag 8 november in het Bimhuis werd georganiseerd door het MRA Smartmobility Platform en Obsession. Nienke Voskuilen was er namens BVNG bij.

De MRA groeit sterk. Toenemende aantallen inwoners, toeristen en arbeidsplaatsen zorgen voor extra druk op de bestaande infrastructuur. Slimme oplossingen en slimme innovaties zijn vereist om de MRA bereikbaar te houden.

Na de opening door dagvoorzitter Meindert Schut en een energieke en inspirerende keynote over leiderschap en bevlogenheid van Bas Kodden, is in verschillende sessies gesproken over nieuwe ontwikkelingen en kansen voor de toekomst van (slimme) mobiliteit.

Wat Nienke als planoloog erg aansprak is de mogelijkheid van het opstellen van een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) om mobiliteit in een vroeg stadium in gebiedsontwikkeling te borgen. In een sessie met Inge Janssen (vervoerregio), Bella Pover (Gemeente Haarlemmermeer), Martijn Stevens en Babette Limburg (beiden Goudappel) vond een goed gesprek plaats over het opstellen van een MpvE.

Denk dan aan onderwerpen als het in een vroege fase van het gebiedsproces opstellen van een integraal mobiliteitsprogramma. Welke wensen, eisen en randvoorwaarden gebruik je hierbij, wie betrek je, hoe ga je om met verschillende ambitieniveaus, dragen Smart Mobility-oplossingen bij aan de brede welvaart? Duidelijk werd dat we bij gebiedsontwikkeling van meet af aan het mobiliteitsvraagstuk mee moeten nemen. Oftewel, kies voor een integrale gebiedsontwikkeling waarbij alle relevante aspecten worden meegenomen en meegewogen.

Nienke vond het een mooie dag met veel verbinding, waarin ze volop inspiratie, nieuwe kennis en contacten heeft opgedaan. Verrijkt met frisse energie en kennis staat Nienke klaar om onze opdrachtgevers verder te helpen.

Bij BVNG hechten we veel waarde aan opleiding en ontwikkeling geeft Frans Wittenberg, Vakgebiedmanager Fysieke Leefomgeving aan. “Daarom bieden wij onze professionals volop de ruimte om deel te nemen aan congressen, seminars en netwerkbijeenkomsten. Goed voor de ontwikkeling van onze professionals en daarmee goed voor onze opdrachtgevers. Oftewel: het mes snijdt aan twee kanten.” Wil je meer weten over onze opleiding en ontwikkelingsmogelijkheden neem dan gerust eens contact op met Frans Wittenberg. Dat kan per app, mail of telefoon: 06-28271757 of frans.wittenberg@bvng.nl.

Een week na het congres werd duidelijk dat de Rijksoverheid het belang van goede bereikbaarheid van de MRA onderkend. Het Rijk investeert 1,3 miljard in het bereikbaar maken van nieuwe woningen en woningbouwlocaties. Lees hier meer.