Home Nieuws en actualiteiten Een puur verhaal: Lennard Lindeman, Sr. adviseur ruimtelijke ordening bij BVNG

Een puur verhaal: Lennard Lindeman, Sr. adviseur ruimtelijke ordening bij BVNG

Collega aan het woord 6 september 2023

Maak kennis met Lennard Lindeman, planoloog in hart en nieren en Sr. adviseur ruimtelijke ordening. Lennard heeft meerdere opdrachten uitgevoerd waarbij hij uitdagingen heeft ervaren. Als externe adviseur heeft hij de vrijheid om onafhankelijk te adviseren en op die manier de opdrachtgevers verder te helpen.

Lennard aan het woord

Sinds september 2019 ben ik actief in het fysieke domein van BVNG. Voordat ik begon aan mijn avontuur bij BVNG heb ik daar wel even over na moeten nadenken, want ik zou mijn oude vertrouwde baan vaarwel zeggen. Een vraag die bleef rondsproken: durf ik wel het avontuur van detachering aangaan? 

Ik voelde dat BVNG vertrouwen in mij had en had zelf input over welke opdrachten ik graag wilde doen.

Voor mij was het enorm belangrijk dat ik mijzelf verder zou ontwikkelen en dus heb ik de sprong gewaagd. Ik voelde dat BVNG vertrouwen in mij had en had zelf input over welke opdrachten ik graag wilde doen. Dit was in mijn ogen uniek en van meerwaarde om met hen in zee te gaan. Ik heb dan ook zeer regelmatig contact met BVNG om te bespreken hoe mijn opdracht bevalt en hoe ik mijn vervolgstappen zie.

Nieuwe inzichten door een nieuwe opdracht 

Mijn eerste opdracht duurde een jaar. Deze opdracht was voor de provincie Noord-Holland waar ik als adviseur in het ruimtelijk domein actief was. Het was ontzettend leerzaam om een keer aan de andere kant te zitten, die van de gemeente. De andere kant kende ik namelijk goed. Ik heb jaren voor gemeenten gewerkt, dus ik wist dat gemeenten zich beperkt voelden door de bouwregels die de provincie stelt. 

Dit was de uitgelezen kans om zelf te ervaren hoe de provincie vanuit het provinciaal belang omgaat met die regels en hoe de samenwerking met de gemeenten verloopt. Daarnaast kreeg ik ook de kans om een rol te spelen bij de totstandkoming van de nieuwe omgevingsverordening. Dat vond ik belangrijk, omdat ik zo het nieuwe denken van de Omgevingswet al in de praktijk kon ervaren.

Uitgedaagd worden met complexe opdrachten

Na eerdergenoemde opdracht brak een nieuw tijdperk bij BVNG voor mij aan. Bij mijn huidige opdracht bij de gemeente Bergen (NH), onderdeel van de BUCH-werkorganisatie, houd ik me bezig met complexe ruimtelijke projecten. Er speelt een hoop in Bergen. Zo worden er nieuwe hotels gebouwd in Bergen aan Zee en gaat het centrum van Bergen op de schop. Een complexe situatie, want de gemeente ligt nog midden in Natura2000 gebied en andere natuurgebieden. Dit zijn beschermde plekken waar niet zomaar alles kan. Een geweldige uitdaging. 

Los van het inhoudelijke werk zelf, heb ik ervaren dat je juist als externe duidelijk je advies kan geven. Je kunt je onafhankelijk opstellen, waarmee je de opdrachtgever verder kan helpen.