Home Nieuws en actualiteiten Collega aan het woord | Wim de Hoop

Collega aan het woord | Wim de Hoop

Collega aan het woord 3 mei 2021

Maandag 3 mei werden wij (Ivan en Bram) door onze wel gewaardeerde collega Wim de Hoop verwelkomd bij gemeente Harlingen. Geweldig om onze collega weer eens op te kunnen zoeken buiten de deur! Na alle lovende verhalen vanuit de gemeente en collega’s willen wij Wim ook graag voorstellen aan alle andere collega’s binnen BVNG.

Wim is sinds zijn 28 levensjaar werkzaam in het welzijnswerk. Hij is begonnen in de klinische setting, heeft jarenlang als sociotherapeut bij de GGZ gewerkt en is daarna binnen het sociaal domein als sociaal werker en jeugdconsulent gaan werken. De afgelopen twee jaar heeft Wim als teamleider en operationeel manager bij een GGZ instelling gewerkt en onlangs heeft hij de keus gemaakt zijn hart te volgen en weer als jeugdconsulent aan de slag te gaan.

Waarom heb je deze stap naar de functie van Jeugdconsulent gemaakt? 

Ik heb gemerkt dat mijn hart echt sneller gaat kloppen van het sociaal domein en de functie als jeugdconsulent. Eén van de belangrijkste redenen om die stap te maken is omdat ik graag “het ijzer wil smeden wanneer het heet is”. Je kunt in een vroegtijdig stadium al iets bereiken bij de jeugd en het gezin. In mijn functie als jeugdconsulent wil ik graag nog groeien in expertise en ervaring opdoen binnen verschillende organisaties. Daarom ben ik ook de samenwerking met BVNG aangegaan.

Wat is het leukste aan je werk?

Ik merk dat ik nu weer fluitend blij naar mijn werk ga. Ik heb lol in mijn werk, heb meer het gevoel dat ik tot nut ben en echt iets kan betekenen voor gezinnen. Wat ik erg leuk vind in mijn werk is de uitdaging dat je zonder oordeel een zaak instapt, de mensen probeert te volgen en te ontdekken waar ze goed in zijn of hulp bij kunnen gebruiken. Ook het contact krijgen met de jeugd, vooral pubers en tieners, vind ik een erg leuke uitdaging. Wanneer je het contact en die band krijgt met de doelgroep en je dan ook echt iets voor ze kunt betekenen is het mooiste wat er is.

Hoe bevalt de eerste opdracht vanuit BVNG bij gemeente Harlingen?

Bij Harlingen hebben we een gemeente gevonden die perfect bij mij past. De gemeente is kleinschalig, met korte lijnen, er staat een erg leuk team en er is ook veel contact met collega’s vanuit andere vakgebieden. Ik zit nu weer erg goed in mijn energie en ga met heel veel plezier naar mijn werk. Daarnaast heb ik ook vrij snel al de kans gekregen om vanuit het gebiedsteam als praktijkondersteuner voor de huisarts aan de slag te gaan.

Hoe ervaar je het (digitaal) werken tijdens Corona?

De eerste keer digitaal solliciteren bij BVNG was wel even bijzonder. Maar ook digitaal was al snel duidelijk dat het gevoel bij BVNG goed zit. In mijn rol als jeugdconsulent kan ik de huisbezoeken nog steeds doen maar ook het beeldbellen met het gezin en kind is prima te doen. Daarnaast heb ik ook de mogelijkheid om regelmatig op het gemeentehuis te werken. Het overleg met collega’s, de raad van kinderbescherming en Veilig Thuis gaat nu wel veel digitaal of telefonisch, dit maakt het werk niet gemakkelijker. En je merkt dat gedurende deze periode ook de problematiek bij ouders en kinderen lastiger wordt. Dus ik kijk er naar uit snel weer terug te gaan naar normaal!