Home Nieuws en actualiteiten Blij met de Omgevingswet

Blij met de Omgevingswet

Collega aan het woord 27 januari 2022

Als collega binnen de Fysieke Leefomgeving houd je je bezig met veelzijdige opdrachten binnen gemeenten en overheidsinstellingen. Zo ook collega Daniëlle van den Berg. Zij is als Strategisch Adviseur aan de slag voor de provincie Noord-Holland en houdt zich bezig met de beheer- en doorontwikkelorganisatie voor de Omgevingsverordening. In dit blog neemt Daniëlle je een dag mee tijdens haar werkzaamheden. Wil jij ook afwisselende opdrachten binnen de Fysieke Leefomgeving, waar jouw ontwikkeling hoog in het vaandel staat? Bekijk dan hier onze vacatures binnen de Fysieke Leefomgeving. Wij hebben veelzijdige opdrachten voor professionals met jarenlange ervaring en voor starters.

Ken je dat gevoel? Dat je ’s morgens wakker wordt en meteen blij bent als je aan je werk denkt en ‘huppelend’ naar je werk(kamer) gaat? Dat blije gevoel had onze collega Daniëlle van den Berg de laatste maanden van 2021 heel vaak, op de dagen dat ze aan het werk was voor de provincie Noord-Holland. Haar eerste opdracht voor BVNG was meteen een uitdagende; het schrijven van een plan van aanpak voor het opzetten van een beheer- en doorontwikkelorganisatie voor de Omgevingsverordening.

“Velen zullen mij voor gek verklaren dat ik blij word van de Omgevingswet. Veel overheidsorganisaties zijn nog bezig met het opstellen van hun omgevingsvisies, -plannen en -verordeningen en worstelen met het inrichten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), dat nog niet functioneert zoals gewenst. Als ze het eindelijk een beetje verankerd hebben komt het volgende vraagstuk om de hoek; het beheer van al die documenten, waarvan de wet zegt dat het kort cyclisch moet zijn. Maar wat dat precies betekent wordt niet in de wet omschreven en daarmee hebben alle overheidsorganisaties de volgende uitdaging te pakken.”

De Omgevingswet vraagt om een andere manier van denken en werken van de overheid. Onderwerpen moeten integraal worden benaderd en er moet meer ruimte komen binnen regels. Ook moeten burgers en initiatiefnemers meer betrokken worden en de informatie toegankelijk en transparant zijn. Tevens moeten procedures sneller en beter. Dit vraagt enorme aanpassingen in het werk en de organisatie van gemeenten, provincies en waterschappen, waar de dagelijkse praktijk bestaat uit onzekerheid over de exacte datum van invoering van de wet en wat nodig is om je daar het beste op voor te bereiden.

“De uitdagingen die ik zoek in mijn werk zitten juist in de verandering die de Omgevingswet vraagt; er moet iets nieuws worden bedacht, de bestaande manier van organiseren moet aangepast, het onderwerp is nieuw of vernieuwend en de aanpak volgt niet de gebaande paden. Mijn creativiteit wordt uitgedaagd en kan ik volledig inzetten op zoek naar een antwoord op deze vragen.”

In haar aanpak laat Daniëlle zich graag leiden door de ervaringen van collega’s die uiteindelijk het werk moeten doen, of mensen die er mee aan de slag moeten als zij klaar is. “Door met veel mensen in gesprek te gaan kom ik er achter waar behoeften liggen aan verbetering of verandering, wie al goede (bruikbare) ideeën heeft en waar nog extra aandacht nodig is om collega’s te ondersteunen. Op deze manier probeer ik me met mijn opdracht ook vooral op te stellen ten dienste van de organisatie van de opdrachtgever. De kik zit voor mij dan ook in het op maat maken van de oplossing.”

“Ook bij mijn huidige opdrachtgever, gemeente Vijfheerenlanden, kan ik voor een deel aan de slag met de Omgevingswet. Ik buig me daar over de vraag hoe zij het beste de intaketafel en de omgevingstafel in kunnen richten. De Omgevingswet laat mij dus voorlopig niet los en zo kan ik ook in dit nieuwe jaar weer elke dag met een blij gevoel aan het werk gaan!”