Home Nieuws en actualiteiten Prinsjesdag 2024

Prinsjesdag 2024

Blog 4 september 2024

BVNG Blik op Prinsjesdag 2024: Bestaanszekerheid als fundament

Als dé detacheerder binnen de publieke sector heeft BVNG ook dit jaar tijdens Prinsjesdag de plannen en maatregelen van het nieuwe kabinet Schoof bestudeerd. Lees hierna een samenvatting met de belangrijkste punten.

“Wat kan wél”, dat is het uitgangspunt van het nieuwe regeringsbeleid van het kabinet Schoof. Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden in onze complexe samenleving. Maar zal wel de opdracht moeten zijn voor politici en bestuurders gaf de koning aan.

Over de volle breedte is een realistisch en uitvoerbaar beleid nodig”.

De overheid moet de mensen meer ruimte en zekerheid geven en procedures vereenvoudigen en de basis op orde brengen. Met als doel dat mensen meer regie over hun eigen leven ervaren.

Vergroten van bestaanszekerheid is één van de centrale doelstellingen van het kabinet. Dit is een fundament voor een veerkrachtige samenleving. En werkt door in andere thema’s zoals wonen, werken, veiligheid en gezondheid. Daarbij streeft het kabinet naar een evenwichtige ontwikkeling van Nederland, waarbij de behoeften en kansen van stedelijke en landelijke gebieden centraal staan. Het kabinet wil dat niemand in Nederland achterblijft, ongeacht de regio waar men woont. Elke regio telt.

BVNG heeft de belangrijkste punten van het regeerprogramma op een rij gezet. Waarbij de focus ligt op de domeinen waarbinnen BVNG actief is: sociaal domein, fysieke leefomgeving, zorg en beleid en management. Daarbij geeft BVNG een eerste duiding van de betekenis voor de vraag naar menskracht in de publieke sector.

Rode draad: grote maatschappelijke opgaven zoals wonen, ruimtelijke ordening, gezondheid, veiligheid en bestaanszekerheid vragen om een blijvende inzet van menskracht vanuit de overheden, haar partners en de samenleving. Op klimaat en landelijk gebied legt de regering Schoof minder accent. Defensie en asiel- en migratiebeleid vragen om meer inzet.

Verder ligt een sterk accent op uitvoerbaarheid van beleid en resultaten in de praktijk.

Belangrijkste punten op een rij:

  1. Algemeen
  2. Bestaanszekerheid en Koopkracht: Het kabinet zet in op het verbeteren van de bestaanszekerheid en financiële situatie van alle inkomensgroepen. Iedereen gaat er een komend jaar op vooruit. Ook wordt de bijstandsnorm bevroren wat inhoudt dat het bedrag  niet verder daalt. Verder gaan verschillende toeslagen zoals voor huur en kinderopvang omhoog. 

Er komt een intensivering van het Nationaal Programma Armoede en Schulden waarbij gemeenten meer middelen krijgen om schuldhulpverlening proactief in te zetten. Er wordt extra gefocust op het terugdringen van (kinder)armoede door onder gratis schoolmaaltijden te blijven verstrekken.   

Verhoogde aandacht voor bestaanszekerheid kan leiden tot een grotere vraag naar medewerkers met ervaring op het gebied van inkomen en participatie. Initiatieven gericht op het verbeteren van de bestaanszekerheid kunnen de vraag verhogen naar beleidsmedewerkers en projectmanagers die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en uitvoering van programma’s ter ondersteuning van de laagste inkomensgroepen. 

Wonen concurreert met andere functies zoals energie, bedrijvigheid, natuur en landbouw om de schaarse ruimte. Daarom komt het kabinet met een Nota Ruimte.

De grote aandacht voor wonen en ruimtelijke ordening biedt kansen voor professionals in de fysieke leefomgeving, zoals stedenbouwkundigen, planologen en projectmanagers, om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe woonwijken, infrastructuurprojecten en visies op de ruimtelijke ontwikkeling.

Er komt een verbreding van het Integraal Zorgakkoord (IZA) in eerstelijnszorg met focus op digitalisering en innovatie.

De GGZ wordt niet expliciet genoemd als prioriteit, ondanks de lange wachttijden in de sector. Wel zijn er plannen om de zorg voor mensen met onbegrepen gedrag te verbeteren  door betere samenwerking tussen zorginstellingen en meer aandacht voor huisvesting en ondersteuning.

Ook komt er een nieuw plan voor de ouderenzorg met als doel de zorg in deze sector te verbeteren, vooral voor mensen met complexe zorgvragen.  Er wordt €1,5 miljard extra vrijgemaakt voor de ouderenzorg en €500 miljoen voor geestelijke gezondheidszorg.

De verwachting is dat de vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden zal toenemen, vooral in sectoren ouderenzorg en ziekenhuiszorg. Op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering ontstaat er vraag naar professionals die deskundig zijn op deze gebieden.

Jeugd

Het kabinet werkt samen met de organisaties in de jeugdzorg (jeugdhulp, jeugdbescherming en reclassering), onderwijs en gemeenten verder aan de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd

Het kabinet wil ernaar toe dat gezinnen worden ondersteund door stevige lokale wijkteams (hervormingsagenda Jeugd).

Vier op de tien gezinnen ervaart problemen op meerdere domeinen zoals armoede en schulden, huisvesting, zorg en veiligheid. Jeugdhulp is niet altijd het juiste of enige antwoord voor deze gezinnen. Er gaat daarom meer integraal gewerkt worden.

De gesloten jeugdzorg wordt zo snel mogelijk afgebouwd. De bezuiniging van 500 miljoen euro op de jeugdzorg is voor volgend jaar geschrapt.

Naar verwachting is er een toenemende behoefte aan een jeugdzorgprofessionals met een generalistische blik. Voor de uitvoering van Hervormingsagenda is behoefte aan beleidsadviseurs en programmamanagers met een domein-overstijgende blik. Uiteraard sluit deze groeiende behoefte naadloos aan op zowel de kwaliteit en kwantiteit van onze professionals binnen de Jeugdzorg.

  1. Asielbeleid: het kabinet heeft als leidraad streng, snel en sober. Het kabinet gaat een asielcrisis uitroepen en voert het strengste asielbeleid ooit in, met als doel de instroom van asielzoekers te beperken en de procedures te versnellen. De opvang wordt versoberd en er wordt ingezet op gedwongen terugkeer. Ook vervalt de automatische verblijfsvergunning na 5 jaar. Deze termijn wordt opgerekt naar 10 jaar. Verder zal de Spreidingswet worden ingetrokken.

Dit beleid kan leiden tot een verhoogde vraag naar juridische en administratieve professionals die kunnen helpen bij de afhandeling van de asielaanvragen en uitzettingsprocedures. BVNG kan hierin uiteraard een bijdrage leveren.

Wat betekent dit voor u?

BVNG zal vanuit onze zes vestigingen en landelijke focus zich vol blijven inzetten op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van professionals in al onze domeinen binnen de publieke sector. Daarbij richten wij ons met ons unieke training- en opleidingsbeleid van de professionals op een domein-overstijgende manier van werken en denken. “Wat kan (iemand) wél” is daarbij altijd al een belangrijke leidraad van ons geweest. Ook staat bestaanszekerheid centraal in ons ontwikkelprogramma. Dit jaar zijn we gestart met domeinoverstijgende inspiratiesessies bestaanszekerheid.

Op deze manier biedt BVNG een zeer aantrekkelijke loopbaan voor professionals. Daarnaast zijn wij in staat om te voorzien in de behoeften van onze opdrachtgevers (tijdelijke expertise, kennisoverdracht, adviesopdrachten en projecten) in onze mooie en toch ook complexe samenleving.