Werkdagen tot 17:00 bereikbaar
Sinds mei 2019 werkt Wilke als juridisch adviseur Omgeving via BVNG. Van jongs af aan was Wilke al overtuigd dat hij wilde weten hoe dingen in elkaar zitten. In het begin vond hij het lastig om zomaar ergens een mening over te hebben; “ik vond dat je dingen echt moest begrijpen. Vanaf de middelbare school had ik interesse in het recht: hoe hebben we het bedacht en hoe kom je tot een uitkomst?”
Wilke houdt zich als juridisch adviseur bezig met diverse maatschappelijke thema’s die met een goede fysieke leefomgeving te maken hebben, zoals de woningbouwopgave en diverse andere ruimtelijke ontwikkelingen.
Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van ruimtelijk beleid en vergunningverlening, toezicht en handhaving. Hij begeleidt ruimtelijke procedures en biedt juridische advisering, onderzoekt de vereisten voor specifieke projecten, beoordeelt ruimtelijke initiatieven op haalbaarheid en stelt onderbouwingen op. Daarnaast adviseert hij projectleiders, wethouders en vergunningverleners over de juridische en procedurele mogelijkheden en risico’s, bereidt besluitvorming voor en voert, indien nodig, verweer bij bezwaar of beroep tegen besluiten. Wilke adviseert ook over de effectieve inrichting van ruimtelijke procedures binnen de organisatie.
Wilke vertelt: “In mei 2019 ben ik begonnen bij BVNG. Mijn dag staat veel in het thema van vergunningen en ruimtelijke ontwikkelingen. Vaak heb ik één of twee afgebakende dossiers waarvan ik casushouder ben. Ik schakel met initiatiefnemers en kijk hoe we een project verder kunnen brengen. Daarnaast besteed ik mijn tijd aan het uitwerken van gewijzigde werkprocessen en instructies voor vergunningverleners en adviseurs.”
Bij de laatste twee opdrachten was mijn rol vooral om bij te dragen aan de coördinatie en verbetering van de kwaliteit van werkzaamheden binnen het fysiek domein van de gemeenten. Bij dergelijke opdrachten oriënteer ik mij de eerste maand in de werkwijze en kijk ik met collega’s wat ze doen. Zij doen het werk, ik adviseer over dossiers of over de aanpak. Ik lees mee en kijk of het goed in elkaar zit. Vanuit daar til ik het naar een hoger niveau en constateer ik dat er bepaalde behoeftes zijn. Ik werk deze uit voor de opdrachtgever zodat we in de toekomst makkelijker en slimmer kunnen werken.”
Een eerdere opdracht via een andere detacheerder betrof een samenwerkingsverband met vier gemeenten. De focus lag hier op een team van juristen. Ik zat in het team als coördinator en verdeelde het werk, terwijl ik uitlegde hoe we te werk gaan. Ik begeleidde junior juristen om beter te worden in hun rol en hoe we onze ervaringen overdragen aan de vergunningenorganisatie. Naar vergunningverleners ging ook veel heen en weer; we maakten de vergunningen beter in samenwerking met hen.
Bij mijn laatste opdracht zat ik wekelijks bij acht tot tien overleggen zonder een eigen inhoudelijke voorgeschreven rol. Via deze overleggen bood ik een luisterend oor en ondersteunde, adviseerde en coachte collega’s in hun inhoudelijke werkzaamheden en in de ontwikkeling van uniforme werkwijzen. Vanuit hier maakte ik een vertaling naar het bestuur om te borgen dat er niet te veel bij het bestuur terecht kwam; je hebt een ambtelijke organisatie om dit voor te bereiden.
In de opdracht waarin ik net ben begonnen ben ik bij een grote gemeente zelf weer meer als inhoudelijke Senior adviseur betrokken bij ruimtelijke projecten. Ik adviseer over de ruimtelijke haalbaarheid, geef integrale ruimtelijke adviezen en zoek juridische vraagstukken uit.
Binnen de Omgevingswet ben ik veelal bezig aan de uitvoeringskant. Ik adviseer over de uitvoerbaarheid van visies, programma’s en plannen en kijk hoe deze waargemaakt kunnen worden. Daar zit de kern van mijn werk. Ik werk veel met beleidsmedewerkers, vergunningsverleners en toezichthouders/juristen om vanuit elke discipline rekening te houden met kansen, uitdagingen en verbinding tussen deze werkvelden.
Ik begon met praten met verschillende detacheerders en daar waren mijn ervaringen niet direct heel positief. Ik had niet het idee dat ik klikte met bedrijven omdat ze niet precies wisten wat ik deed en konden vertalen hoe ik erin stond. Vanuit daar ging ik weer ergens in dienst en per toeval sprak ik een aantal jaren later met mijn vaste recruiter. De klik was direct goed. De inhoud van BVNG was erg sterk. Hij was geïnteresseerd in verschillende aspecten van mij: thuis, werk, ambities, waar wil je aan werken en succes in hebben. Hij bracht mij in contact met professionals die destijds bij BVNG zaten. Dat was voor mij heel prettig en sterkte het verhaal wel aan. Een hele bewuste keuze voor BVNG dus.
Positief opgevallen is dat de basishouding die hij beschreef ook daadwerkelijk wordt waargemaakt. De zoektocht naar een opdracht die echt bij je past, wat mijn voorkeur is en wat mij interesseert, wordt enorm goed opgepakt. In het begin had ik geen omlijnd toekomstbeeld, maar na een aantal jaren bij BVNG kreeg ik dat echt omdat ik zo divers werd ingezet en in verschillende keukens kon kijken. Ontzettend blij met mijn recruiter persoonlijk, hoe ik ondersteund word en goede gesprekken waarin hij goed kan spiegelen en confronteren waardoor ik een stapje verder kom in mijn carrière.
Ik ben als jurist inhoudelijk ingestapt bij BVNG. Mijn achtergrond ligt ook daar. Ik heb een paar jaar bij de provincie Noord-Holland gewerkt, maar merkte dat ik de dynamiek en concrete werkzaamheden van gemeenten miste. Vanuit de inhoud vind ik het leuk om met ruimtelijke projecten bezig te zijn. Ik behandelde bezwaren en beroep en adviseerde collega’s inhoudelijk. De laatste jaren ben ik generieker bezig om teams en afdelingen (ruimtelijke ordening, vergunningen, handhaving en toezicht) te adviseren. Hoe doen we het werk, hoe kan het individu het werk doen en de randvoorwaarden zo goed mogelijk uitwerken? Zorgen dat mensen vakvolwassen zijn en meer coachend en begeleidend werken.”
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden of wil je graag vrijblijvend kennismaken? Bekijk dan onze vacatures of plan een persoonlijk kennismakingsgesprek in.
Plan een persoonlijke kennismaking