Werkdagen tot 17:00 bereikbaar
Eerder deze maand kwamen de collega’s van het vakgebied Fysieke Leefomgeving inclusief onze Recruiters en Adviseurs bijeen voor een BVNG College met als thema: Nederland in transitie. Het college vond plaats op een bijzondere locatie: bij het bedrijf Impact in Kampen. Impact verbindt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met werkgevers die naar hen op zoek zijn. Om haar maatschappelijk rol nog beter te vervullen, kiest BVNG ervoor om de colleges, trainingen en bijeenkomsten zoveel mogelijk te houden op locaties waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Onze Vakgebiedmanager Fysieke Leefomgeving, Frans Wittenberg, had het programma voorbereid, inclusief een pauze om wat tijd voor elkaar te hebben met een energizer. De energizer om mensen met elkaar in contact brengen bleek echter niet nodig! Er was vanaf begin af aan een energieke interactie tussen de collega’s, bekenden en nog niet bekenden.
Het inhoudelijke deel van het college was onder leiding van Paul Dalebout. Paul is duurzaam ondernemer en actief binnen het netwerk ‘De wereld van B’. Hij nam de groep mee in het kijken naar een transitie. Wat is een transitie eigenlijk? Paul presenteerde een 2×2 model om te kijken naar het huidige en het nieuwe, aan de hand van inspirerende voorbeelden. Hij vertelde over de aanpak van duurzame projecten in Drenthe, waar zij al jaren kampen met ‘code rood’ op het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor lagen initiatieven in de provincie stil, totdat er een forse netverzwaring zou zijn uitgevoerd. De provincie besloot om het over een andere boeg te gooien en initiatieven te stimuleren, die elkaar energie kunnen leveren, zonder dat een netverzwaring nodig was. Het begint bij een nieuw uitgangspunt voor het hele systeem (paradigma). Bij veel transities die we nu zien is dat een verschuiving van een ‘egosysteem’ (ik creëer korte termijn waarde voor mijzelf) naar een ‘ecosysteem’ (wij creëren duurzame waarde voor ons allemaal). In het geval van Drenthe: van ‘Ik kan niet ontwikkelen vanwege netcongestie’ naar ‘De energiebron is er, laten we die delen’.
De presentatie en de reflectie die erop volgde gaf veel ideeën en invalshoeken. Zo ging het van het denken in problemen naar denken in kansen. Eerst geloven en dan uitvoeren. Verandering gaat in stapjes en niet op alle aspecten even snel of via dezelfde route. In groepen is vervolgens de theorie en het model toegepast op concrete mogelijke transities. Iedere groep heeft daarin een heel eigen gesprek gehad dat weer tot veel inspiratie en inzicht leidde, wat onze collega’s weer mee kunnen nemen naar de opdrachtgevers. Wat fijn om samen op deze manier vooruit te denken. Het bruisen en de interactie is tot het eind van de bijeenkomst gebleven! Het college werd afgesloten met een lekker buffet, bij en door Impact.