Werkdagen tot 17:00 bereikbaar
Ben jij zzp’er en ben je benieuwd wat de veranderende zzp wetgeving voor jou betekent? Er komen namelijk grote veranderingen aan die veel impact kunnen hebben op jou als zzp’er. De belangrijkste wijziging gaat over het voornemen van de overheid om helder en duidelijk onderscheid te kunnen maken of sprake is van zelfstandig ondernemerschap of een regulier dienstverband. Dus over het onderscheid tussen “echte” zelfstandigen en degenen die, hoewel ze zichzelf zzp’er noemen, feitelijk vergelijkbaar zijn met werknemers. Daarmee zal veel duidelijker worden wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid en kan hier door de overheid strenger op worden gehandhaafd met alle mogelijke fiscale en arbeidsrechtelijke risico’s van dien.
In 2016 werd de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) ingevoerd, waarbij modelcontracten werden geïntroduceerd om aan te tonen dat er geen sprake was van een dienstbetrekking. Helaas bleek de Wet DBA geen succes en veroorzaakte het vooral grote onrust op de arbeidsmarkt. Als reactie hierop werd de handhaving van de wet opgeschort, wat eigenlijk tijdelijk zou zijn maar tot op heden voortduurt. Alleen richting “kwaadwillende” werkgevers kan de Belastingdienst momenteel handhavend optreden en eventuele correcties, naheffingsaanslagen of boetes opleggen.
Handhaving op schijnzelfstandigheid zal uiterlijk op 1 januari 2025 gaan plaatsvinden maar mogelijk ook eerder. Dit wordt gedaan door de Belastingdienst. Om vanaf 2025 te kunnen handhaven zal de overheid duidelijke regels met betrekking tot de positie van zzp’ers gaan opstellen zodat werkgevers en zzp’ers weten waar ze aan toe zijn. In de tweede helft van 2023 komt hier naar verwachting meer duidelijkheid over.
Naast handhaving wil het kabinet ook andere knelpunten bij de aanpak van schijnzelfstandigheid meenemen. Er bestaan bijvoorbeeld grote fiscale verschillen tussen zzp’ers en werknemers. Hieronder een overzicht met de belangrijkste voorgenomen wijzigingen*:
*nu het kabinet demissionair is, is het nog de vraag of zij over deze voorgenomen wijzigingen voor november 2023 een besluit gaan nemen. Mogelijk schuift dit (gedeeltelijk) door naar het volgende kabinet.
De aangekondigde handhaving van schijnzelfstandigheid kan een uitdaging vormen voor zzp’ers die de vrijheid en flexibiliteit van het ondernemerschap juist zo waarderen. BVNG begrijpt deze behoefte en heeft biedt mogelijkheden voor zzp’ers om als zelfstandig ondernemer naar diverse opdrachten bij verschillende organisaties te worden bemiddeld.
Door ons grote netwerk van opdrachtgevers biedt dit mooie kansen voor jou om je kennis en expertise in te zetten. Hiermee behoud je de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap, zoals de vrijheid om je eigen werkuren te bepalen, je werk naar eigen inzicht uit te voeren en te werken voor meerdere opdrachtgevers. En kun jij je expertise verder ontwikkelen. Daarnaast zal BVNG er samen met jou voor zorgen dat je voldoet aan de wet- en regelgeving en zal BVNG je op de hoogte houden van de voortgang rondom de veranderende zzp wetgeving.
Kortom, door bemiddeling naar opdrachten via BVNG kun je jouw ondernemende geest behouden, ervaar je de vrijheid en diversiteit die je als zzp’er zoekt en vermijd je tegelijkertijd de risico’s en onzekerheden rondom schijnzelfstandigheid. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden die we bieden om jouw professionele groei als zzp’er te bevorderen zodat jij jouw expertise kunt inzetten en jouw talenten optimaal kunt benutten.