Home Nieuws en actualiteiten Onderzoeker Sandra over werken bij Veilig Thuis

Onderzoeker Sandra over werken bij Veilig Thuis

Collega aan het woord 7 april 2022

Als BVNG-collega binnen het Sociaal Domein speel je een belangrijke rol in het welzijn van bewoners in de regio. Dit kan onder andere binnen Jeugdzorg, Wmo of Participatie. Onze collega’s nemen je graag mee in hun dagelijkse werkzaamheden. Zo ook Sandra Schaap (31). Sandra is ruim 2,5 jaar werkzaam bij BVNG als Onderzoeker bij Veilig Thuis Gelderland-Midden. Wil jij ook graag werken binnen het Sociaal Domein? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op, onze recruiters vertellen je graag meer!

Sandra is met haar ervaring en haar open en hartelijke houding een fijne toevoeging voor ons team binnen de vestiging Apeldoorn. “Zelf ben ik ook enorm blij met BVNG! Ik heb vaker voor detacheringsbureaus gewerkt, maar nog niet eerder was er zo’n wederzijdse klik. Ik ben een mensenmens, ik houd van persoonlijk contact en aandacht. Dat zie ik bij BVNG echt terug, bijvoorbeeld als ik een taart krijg op mijn verjaardag of een mooie bos bloemen als ik aan een nieuwe opdracht begin. Het zijn kleine dingen, maar je wordt wel in het zonnetje gezet.”

Sandra doet momenteel een opdracht bij Veilig Thuis Gelderland-Midden, een goede relatie van BVNG. “Op dit moment heb ik een langdurige opdracht waar ik veel voldoening uit haal, maar het is prettig om te weten dat ik een totaal andere opdracht kan doen als ik daar behoefte aan heb. Zo heb ik ook een half jaar als Jeugdconsulent gewerkt.”

Sandra haar werkdagen zijn uitdagend en flexibel. “Ik woon zelf in het Westen, dat is best een eindje naar Arnhem. Gelukkig is mijn opdrachtgever heel flexibel en werk ik twee dagen vanuit huis. Thuis werk ik meestal aan administratieve taken, ook dat is een belangrijk onderdeel van je functie als Onderzoeker. Vandaag vertrek ik echter al vroeg in de ochtend naar kantoor. Om 8:45 arriveer ik en geniet ik rustig van een kopje koffie. Om 9:00 start het ochtendoverleg met ons team. Binnen het team heeft iedereen zijn eigen caseload en dat betekent zelf de regie nemen, maar ook samen de verantwoordelijkheid dragen voor de binnenkomende meldingen en de verdeling daarvan. Het is erg prettig dat ik de flexibiliteit heb mijn eigen agenda in te delen. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld de ene week 40 uur werken en de andere week 24 uur. We werken met mensen en dat maakt het werk dynamisch. Binnen ons team is het essentieel dat we elkaar ondersteunen en met elkaar meedenken. Hoe staat iedereen ervoor? Zijn er spoedzaken of niet? Na het ochtendoverleg ga ik mij goed inlezen in een casus, vanmiddag staat er namelijk een huisbezoek op de planning.”

Veilig Thuis is er voor advies, ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is van groot belang dat er als Onderzoeker objectief naar een zaak gekeken wordt. Er wordt discreet met informatie omgegaan en je bent er om het gezin te zien en te horen. “Nadat ik mij goed heb ingelezen stap ik in de auto naar het huisbezoek. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we een goede verstandhouding met elkaar hebben; ik wil verbinden, naast het gezin staan, luisteren en vooral proberen te begrijpen vanuit hun gedachtegang. Daarom vraag ik als eerste wat de ouders zelf willen tijdens dit gesprek. Willen ze bijvoorbeeld eerst dat ik de werkwijze van Veilig Thuis uitleg en de reden van onze betrokkenheid of zal ik starten met de melding die wij ontvangen hebben en deze eerst met hen doornemen? Ik handel altijd zoals ik zelf ook behandeld zou willen worden. Nadat we de melding met elkaar besproken hebben stel ik wat vragen om de persoon tegenover mij wat beter te leren kennen. Daarna vertel ik hoe ze mij het beste kunnen bereiken, wanneer ik werk en hoe we samenwerkingsafspraken gaan maken. Ze dienen er iets aan te hebben en moeten zich erin kunnen vinden, dat gun ik ze. Aan het eind van het gesprek vraag ik hoe de betrokkenen het gesprek ervaren hebben en vat ik nog even samen wat ik ga doen en wie ik eventueel ga benaderen. Daarin probeer ik altijd goede afstemming te zoeken. Vanuit daar gaan we verder borduren. Ik bedank het gezin voor het aangename gesprek en stap in de auto richting huis. Thuis start ik met het schrijven van het gespreksverslag. Alle gespreksverslagen zorgen uiteindelijk voor een compleet onderzoeksrapport. De tijd is alweer voorbij gevlogen en ik sluit af met een voldaan gevoel.” 

Wil je meer weten over werken binnen het Sociaal Domein? Bijvoorbeeld binnen de Jeugdzorg, Wmo of Participatie? Bekijk onze vacatures of neem vrijblijvend contact met ons op.